Wipneus en Pim


Waar is Prins Wipneus?/
Waar is Prins Wipneus gebleven?

'Voortschrijdende Inzichten' is in het bezit van de eerste versie van Waar is Prins Wipneus?. Tegenwoordig zouden we de inhoud ervan toch niet zo gauw als discriminerend beschouwen, maar destijds werd daar blijkbaar anders over gedacht. Op de pagina 8 van dit boekje komen voor het eerst zogenoemde 'zwarte kabouters' ter sprake zonder dat duidelijk wordt wie of wat dit zijn. Op pagina 10 doen de zwarte kabouters hun intrede, met een afbeelding! Ze worden beschreven als 'pikzwart' en 'met kleine gemene oogjes'. Op pagina 18 en verder begrijpen we dat deze zwarte kabouters niet deugen en dat iedereen er bang voor is. Er volgen, zoals altijd, veel omzwervingen van Wipneus en Pim, maar alles loopt uiteindelijk goed af. De zwarte kabouters spelen eigenlijk verder nauwelijks een opvallende rol in het verhaal. Het enige discriminerende zou - met enige goede wil - gevonden kunnen worden in feit dat de kabouters zwart in combinatie met gemeen zijn.

Wij legden deze eerste versie eens naast de tweede versie. De tweede versie heet Waar is Prins Wipneus gebleven?. De zwarte kabouters zijn vervangen door 'snuffelkabouters' die nog wel steeds 'kleine gemene oogjes' hebben. Ook halen deze snuffelkabouters, net zoals de zwarte kabouters, allerlei lelijke streken uit. Nieuw is dat de snuffelkabouters 'overal rondsnuffelen'. De overige aanpassingen zijn beperkt. In de oude versie moet Pim nog zwart gemaakt worden om er uit te zien als een zwarte kabouter. In de nieuwe versie hoeft dit uiteraard niet meer, alleen aanpassing van de kleding is nog nodig. En verder is er eigenlijk nauwelijks iets gewijzigd. Een curieuze verandering die echter geheel los staat van de zwarte kabouters, is dat in een toverrijmpje (oude versie pagina 51, nieuwe versie pagina 49) de regel 'valt hij dadelijk in slaap' vervangen is door 'valt hij of zij dadelijk in slaap'. Al met al is het merkwaardig dat het boekje 'Waar is Prins Wipneus?' herschreven is.

Versie 1. Waar is Prins Wipneus? door B. van Wijckmade. Op de omslag: Wipneus en Pim in een bos in een slee getrokken door een hert. 78 (79) pagina's, matte omslag (eerste drukken), matglanzende omslag (latere drukken).

Versie 2. Waar is Prins Wipneus gebleven? door B.G. van Wijckmade. Op de omslag: Reus Klonterdebonki tilt Wipneus op. 77 pagina's.
Stacks Image 12
Waar is prins Wipneus?
Versie 1.
Stacks Image 6
Waar is prins Wipneus gebleven?
Versie 2.