Wipneus en Pim


Het enige echte Wipneus en Pim naslagwerk


'Voortschrijdende Inzichten' publiceerde in 2001 een eerste, kort artikeltje over de Wipneus en Pim-boekjes. De aanleiding hiervoor was het overlijden van Broeder Bruno van der Made, een van de schrijvers van de boekjes. We zochten daarvoor naar achtergrondinformatie, maar die was nauwelijks te vinden. Wel ontdekten we dat de Wipneus en Pim-boekjes zich nog steeds in een ongekende populariteit kunnen verheugen. En dat is zeker opmerkelijk, want het eerste boekje verscheen in 1948 en het laatste in 1985. Blijkbaar spreekt de wereld van de kleine kabouters Wipneus en Pim, de elfjes, de heksen en andere bijzondere figuren ook tegenwoordig de kinderen nog steeds aan.

Stacks Image 6
De informatie die wij verzamelden en op onze website aanbieden, bleek en blijkt in een grote behoefte te voorzien. Vaak krijgen we vragen over de boekjes. Menige basisschoolleerling klopt bij ons aan om informatie voor een spreekbeurt. En dan krijgen we ook nog regelmatig vragen waar toch dat ene speciale Wipneus en Pim-boekje is te krijgen. Van het een komt het ander, zo blijkt. Daarom hebben we besloten om een groot deel van de informatie op onze website te bundelen en uit te breiden met meer achtergrondinformatie. Ook is een encyclopedisch onderdeel met alle personages die in de Wipneus en Pim boekjes optreden, toegevoegd.

We zijn inmiddels toe aan versie 4 van dit geweldige naslagwerk. In vergelijking met versie 3 is de nieuwe versie sterk omgewerkt, maar vooral ook uitgebreid met veel nieuwe informatie. De vierde versie van het Wipneus en Pim lexicon bevat informatie over de volgende onderwerpen:

- De geschiedenis van de boekjes van Wipneus en Pim
- Over de schrijvers en tekenaars
- De wereld van Wipneus en Pim
- De herschreven boekjes
- De Wipneus en Pim boekjes, met een korte samenvatting van alle boekjes
- Een overzicht van alle personages in de boekjes
- Alles wat er van Wipneus en Pim is uitgebracht
- Een overzicht van artikelen in kranten en tijdschriften


In het lexicon vind je ook een aantal dingen die niet op de website zelf staan, zoals bijvoorbeeld extra foto's van de schrijvers en afbeeldingen van personages.


Download Het Wipneus en Pim naslagwerk (versie 4, juli 2010)
[pdf, 104 pagina's, 6.8 MB]