Wipneus en Pim


De avonturen van Timmie en Tommie
Stacks Image 6
We kregen begin 2007 een bericht van Aloys Standaert. Kenden wij het boekje van de kabouters Timmie en Tommie? Kabouters? Wij dachten eerst dat deze Aloys een grapje maakte. Maar nee, hij stuurde ons een afbeelding van de omslag. En inderdaad, een Timmie en Tommie boekje geschreven door, jazeker, B. van Wijckmade.

Maar deze Timmie en Tommie lijken in het geheel niet op de andere Timmie en Tommie! Aloys, die in het bezit van dit boekje is, zei ons dat de inhoud verdacht veel lijkt op de inhoud van het boekje 'Wipneus en Pim helpen dokter Knippeling'. Wat een vreemde kwestie. We legden het voor aan uitgeverij Schenk. Maar die konden ons alleen maar melden dat dit boekje hen bekend was en dat het uitgegeven is in 1958.

Het is ons gelukt om zelf een exemplaar van dit curieuze boekje te bemachtigen. En we moeten de heer Standeart gelijk geven: ondanks de andere namen van de hoofdpersonen en ondanks de andere omslag, gaat het om bijna hetzelfde verhaal.
Stacks Image 9
Dit verhaal kreeg een merkwaardig vervolg in december 2007. Huub Schepers vroeg ons om informatie over dit boekje. Hij had een exemplaar in een boekwinkel opgedoken. En wat bleek? Het ging om nog een andere (en zo te zien oudere) versie van het boekje. Huub was zo vriendelijk het boekje aan ons af te staan. Navraag bij uitgeverij Schenk leverde niets op: deze uitvoering was hun onbekend. Een vergelijking met het boekje hierboven leerde dat beide boekjes afgezien van de omslag volledig identiek zijn. Ook de plaatjes en het aantal ervan komen precies overeen.

En om het allemaal nog verwarrender te maken vonden we ook nog een heel ander soort Timmie en Tommie boekjes. Die bij nader inzien toch weer iets met Wipneus en Pim te maken bleken te hebben.
Zeker geen Wipneus en Pim, hoewel...


Met dank aan Aloys Standaert en Huub Schepers.