Wipneus en Pim


Hoe zien Wipneus en Pim er eigenlijk uit?
Ja, hoe zien Wipneus en Pim er eigenlijk uit? Dat lijkt een domme vraag. Maar als we twee vriendjes op een tekening zien, wie van de twee is dan Wipneus en wie is Pim? Je zou kunnen denken dat Wipneus zo heet, omdat hij een wipneus heeft. Ja en nee. Ja, omdat in het eerste Wipneus en Pim boekje, 'Prins Wipneus en zijn vriendje', meteen al op de eerste bladzijde wordt uitgelegd hoe Wipneus aan zijn naam is gekomen.

Er staat: 'Hoe het prinsje aan die leuke naam kwam? Dat zal ik je eens vertellen. Toen hij nog een heel, heel klein mannetje was, sliep hij in een gouden wieg. Maar op een goede dag lag hij zó hard in dat wiegje te spartelen, dat hij ineens... boem... er uit viel! Boven op zijn neus! Huilen als hij deed! Verschrikkelijk! Door heel het paleis kon je het horen. Dadelijk werd de knappe kabouterdokter geroepen. Een reuzeknappe, met een dikke bril op! Die keek eens, deed eens "hm! hm!", streek eens langs zijn snor en zei toen: "Het valt nogal mee. Geef hem maar een suikerklontje, dan is het over vijf minuten over." En ja hoor, vijf minuten later lag het prinsje met zijn duim in zijn mond al weer rustig te slapen. Maar het puntje van zijn neus keek van die dag af naar boven; hij had een echte wipneus gekregen. En daarom noemden ze hem ook zo.'

Kijken we dan naar de tekeningen van Herman Ramaekers, de eerste tekenaar van de boekjes, dan staan we toch raar te kijken. Het eerste plaatje van Wipneus staat op bladzijde 8 van het boekje 'Prins Wipneus en zijn vriendje'. En wat zien we? Geen van beide kabouters heeft een wipneus! Wie is nu wie? Ook in de tweede versie van het boekje, Prins Wipneus en zijn vriendje Pim, is de tekening van Joop Walenkamp, niet echt overtuigend. Er zijn tekeningen waar wel goed op te zien dat Wipneus een echte wipneus heeft. Maar gelukkig is er iets anders waar we Wipneus altijd meteen aan kunnen herkennen. Wipneus en Pim hebben allebei meestal een muts op. De muts van Wipneus staat meestal omhoog (en heeft een kwastje). De muts van Pim hangt meestal omlaag (en heeft geen kwastje).
Stacks Image 16
Stacks Image 10
'Omhoog... omlaag.. Fijn man!', uit 'Prins Wipneus en zijn vriendje'.
In de tweede versie, 'Prins Wipneus en zijn vriendje Pim', staat deze afbeelding niet.
In deze versie staat op bladzijde 5 het rechter plaatje.
Met enige moeite zouden we iets van een wipneus kunnen zien.
Stacks Image 28
Wipneus met een muts die omhoog staat en die een kwastje heeft.
Stacks Image 22
Pim met een muts die omlaag hangt en die geen kwastje heeft.