Wipneus en Pim


Helaas! De geestelijk vader van Wipneus en Pim overleden


Langs dezelfde weg onder de zee kwamen Wipneus en Pim weer met Zilverelfje op het Muggeneiland terug. Maar onderweg moesten ze wel vier keer rusten, zo moe waren ze nu. Het was dan ook geen kleinigheid: tweemaal op één dag zo'n reuzewandeling maken, en ze waren wat blij, toen ze eindelijk weer onder in de donkere put van het Muggeneiland stonden. 'Hè, hè', zuchtte Pim, 'we zijn er hoor. Is me dat lopen! Wat gaan we nu doen, Zilverelfje?' 'Ja', vroeg het prinsje nieuwsgierig, 'wat moet er nu eigenlijk met die gouden rozen gebeuren? Dat heb je ons nog steeds niet gezegd, Zilverelfje?


Deze tekst is een fragment uit Wipneus en Pim op muggeneiland van B. van Wijckmade. Deze schrijver die vrijwel niemand (meer) kent, maar wiens boeken bijna door alle kinderen worden gelezen, is op 14 april 2001 overleden. We hebben het over broeder Bruno van der Made, lid van de congregatie van de Broeders van de Onbevlekte Ontvangenis van Maria in Maastricht.

Broeder Van der Made? Jazeker, onder het pseudoniem Van Wijckmade publiceerde Van der Made de eerste delen van de Wipneus en Pim serie. Boekjes over twee kabouters die allerlei gevaarlijke avonturen meemaken. Toen broeder Van der Made verhuisde van Maastricht naar Amsterdam om daar les te gaan geven op de kweekschool, zocht de uitgever naar andere schrijvers om de reeks voort te zetten. En vond deze ... bij de broedercollega's van Van der Made. Drie andere broeders schreven de volgende Wipneus en Pim verhalen, allen onder het oorspronkelijke pseudoniem Van Wijckmade; alleen de voorletters verschilden. Zie meer over de uitleg van de namen.

[Deze tekst is oorspronkelijk verschenen in ons tijdschrift Voortschrijdende Inzichten, nummer 2, november 2001, p. 11.]

Zie voor de achtergronden van de congregatie de website van de orde: Brothers FIC.