Wipneus en Pim

Stacks Image 6

Broeder Gregorio
Ed Pieters
Edward Antoon Marie Pieters
B.G. van Wijckmade
/ A.B. van Wijckmade / H.B. van Wijckmade


Geboren 11 augustus 1924 in Den Haag.
Overleden 15 september 1990 in Ritzdorf, Duitsland.

Na het behalen van de onderwijsakte in 1944, trad hij toe tot de Broeders van Maastricht. Hij was werkzaam in scholen in Heerlen en Maastricht. Vanaf 1965 was hij werkzaam aan een Diocesaan Missiebureau. Over de achtergronden van deze verandering zie bij 'Misbruik'.

Broeder Gregorio is de laatste en meest productieve schrijver geweest. Vanaf 1968 nam hij de verantwoordelijkheid voor de serie over, nadat hij zijn gevangenisstraf wegens misbruik had uitgezeten. Hij nam maar liefst 20 deeltjes voor zijn rekening. In een interview in de Barneveldse Krant van 27 oktober 1977 gunde Pieters de lezer een kijkje achter de Wipneus en Pim boekje. Op de vraag waar Pieters de stof voor de boekjes vandaan haalde, antwoordde Pieters: 'De typen uit "Wipneus en Pim bij de Trappertjes" komen uit de trappisten abdij in Mechelen. Rond Pasen ben ik daar in retraite. Baas Ui, Koningin Prikkie: ik heb ze daar gezien.' En over de algemene aanpak onthult Pieters: 'Observeren, combineren, trefwoorden noteren, je stof afwegen door wat je hoort van ouders en kinderen'.

Pieters vertelt ook dat hij veel door het land trekt ter promotie van de boekjes. En zo leerden we ook van het bestaan van Wipneus en Pim kaarten en stickers die als promotieverhaal worden gebruikt. Vaak las Pieters ook voor tijdens de promotie-activiteiten. Hij was er in deze tijd blijkbaar nogal druk mee. Pieters: 'Wie mij vraagt, kan mij krijgen, mits dat tijdig wordt aangevraagd'.
Misbruik
De commissie Deetman die het seksuele misbruik binnen de rooms-katholieke kerk onderzocht, wijdt ook uitvoerig aandacht aan broeder Gregorio, in het rapport opgevoerd als 'FIC11'. Samengevat meldt Deetman: 'Eind oktober 1963 werd broeder FIC11 gearresteerd, op beschuldiging van een toen twaalfarige dat de broeder met hem vanaf 1959, toen de leerling acht jaar oud was, ontucht had gepleegd. Tijdens het proces gaf FIC11 toe dat deze leerling niet de enige was. Op 21 januari 1964 werd hij door de rechtbank in Maastricht veroordeeld tot acht maanden gevangenisstraf, waarvan drie maanden voorwaardelijk. Ontzetting uit het onderwijs: vijf jaar.' Het misbruik had plaatsgevonden op de Aloysiusschool in Maastricht. Na zijn veroordeling werd Gregorio eervol (!) ontslagen en werd zijn onderwijsbevoegdheid ingetrokken. Na zijn vrijlating in 1968 werd Gregorio belast met de verantwoordelijkheid voor de kinderboekenserie. Deetman merkt hierover op: 'Als gevierd kinderboekenschrijver hield hij promotietochten met signeersessies. Op foto’s daarvan is hij te zien te midden van groepen kinderen in de leeftijd van zijn vroegere slachtoffers. 'Overigens verbaast Deetman zich terecht over de opmerkelijke mildheid waarmee Gregorio werd behandeld.

De Limburger van 17 december 2011 berichtte als volgt over de zaak: 'Een van de schrijvers van de beroemde kinderboekenserie Wipneus en Pim heeft zich schuldig gemaakt aan seksueel misbruik van scholieren. Het gaat om broeder Gregorio (broeders van Maastricht), die vanaf 1968 onder diverse pseudoniemen twintig boekjes over de kabouters schreef. Broeder Gregorio, overleden in 1990, werd in 1964 veroordeeld tot acht maanden cel, waarvan drie voorwaardelijk. Ook raakte hij vijf jaar zijn onderwijsbevoegdheid kwijt. De broeder misbruikte meerdere leerlingen van de Aloysiusschool in Maastricht, waar hij als onderwijzer werkzaam was. Een van zijn slachtoffertjes liet in een politieverklaring optekenen hoe hij tot orale seks werd gedwongen. Soms vonden de handelingen plaats in een vol klaslokaal, achter de lessenaar van Gregorio. De commissie-Deetman maakt in zijn rapport melding van de veroordeling. Deetman noemt de naam van de broeder niet, maar beschrijft wel signeersessies van de "gevierde kinderboekenschrijver", waarbij hij werd gefotografeerd "te midden van groepen kinderen in de leeftijd van zijn slachtoffers." Bij de commissie zijn drie meldingen binnengekomen over de praktijken van de Maastrichtse broeder. Na het uitzitten van zijn straf kreeg Gregorio een functie op het Diocesaan Missiebureau. In 1968 zette hij het werk van Wipneus en Pim-bedenker Bruno van der Made voort.'

Download de tekst over broeder Gregorio in het rapport Deetman  [FIC11 = Broeder Gregorio]

Zie bij L1, 16 december 2011 'Schrijver Wipneus en Pim misbruikte leerlingen'

gregorio_opening_bieb
Een van de gewraakte foto's waarbij Gregorio (achteraan, links van het midden) met een kind op schoot zit bij de opening van de Openbare bibliotheek in de Merenwijk in Leiden in januari 1979.
Foto: Archief Broeders van Maastricht.
Als B.G. van Wijckmade

- Wipneus en Pim halen gouddraad  (1968)
- Wipneus, Pim en de gestolen kroon  (1969)
- Wipneus en Pim helpen dokter Knippeling  (1970)
- Wipneus en Pim bij de Trappertjes  (1971)
- Wipneus en Pim in de zilveren raket  (1972)
- Wipneus en Pim zoeken Klepel-Tinus  (1973)
- Wipneus en Pim op stap met Kroko  (1974)
- Wipneus, Pim en de wensput  (1975)
- Wipneus en Pim vinden een tuitkannetje  (1976)
- Wipneus, Pim en de vliegende stoel  (1977)
- Wipneus, Pim en de blauwe jorel  (1977)
- Wipneus en Pim vangen drie sneeuwspoken  (1979)
- Wipneus en Pim naar de Flinten  (1980)
- Wipneus en Pim op de Kleiberg  (1981)
- Wipneus, Pim en malle Trollo  (1982)
- Wipneus en Pim redden oude Rigobert  (1983)
- Prins Wipneus wordt koning  (1985)

Als A.B. van Wijckmade

- Prins Wipneus en Pim vieren groot feest  (1971)

Als H.B. van Wijckmade

- Prins Wipneus en zijn vriendje Pim  (1984)
- Waar is Prins Wipneus gebleven?  (1984)

broeder_gregorio_met_boekje
Broeder Gregorio met het allerlaatste deeltje uit de Wipneus en Pim serie: 'Prins Wipneus wordt koning'.
Foto: Archief van de Broeders van Maastricht

Als B.G. van Amsfoort

- Een aantal Timmie en Tommie-boekjes



Met dank aan Ada van den Brink van de Barneveldse Krant en het archief van de Broeders van Maastricht.