Wipneus en Pim


Prins Wipneus en zijn vriendje
Stacks Image 68
Stacks Image 87
B. van Wijckmade
1948
101 pagina's (versie 1.1 en 1.2), 96 pagina's (versie 1.3)
Illustraties: Herman Ramaekers
Later herschreven en uitgebracht onder de titel Prins Wipneus en zijn vriendje Pim

boekje nr. 1   |   boekje nr. 2   >

Het verhaal:
Het eerste boekje uit de Wipneus & Pim serie, waarin we kennis maken met Kabouterland, koning Goedhart, zijn zoon prins Wipneus en Wipneus' vriendje Pim. Hier krijgen we ook uitgelegd hoe Wipneus aan zijn naam is gekomen.

Wipneus en Pim gaan een stukje varen op de Sprookjeszee. Daar worden ze betoverd door de zwarte tovenaar, Balbos. Pim weet te ontsnappen en komt op de Sprookjeszee koning Dolfijn van de Watermannetjes tegen. In het paleis van de Watermannetjes doodt Pim een draak door een mes in zijn tong te steken. Als beloning bieden de Watermannetjes aan om te helpen Wipneus te bevrijden. Hiervoor gebruiken ze de tong van de gedode draak; de tong heeft namelijk toverkracht. Wipneus moet intussen in het huis van Balbos schilderen. Een klein vogeltje komt op bezoek; dat blijkt het elfje Fleuretta te zijn. De Watermannetjes proberen Wipneus te bevrijden, maar dat mislukt. Balbos betovert de kabouters en ze worden kikkers. Fleuretta, die Wipneus al had bevrijd, komt nu op zoek naar Pim opnieuw te hulp met toverbrandnetels. Wipneus en Pim krijgen een boot, de Zilveren vis, van koning Dolfijn en keren terug naar Kabouterland.
Er zijn drie uitvoeringen van het boekje 'Prins Wipneus en zijn vriendje'.
In volgorde van verschijnen:

Versie 1.
Op de omslag: zwarte tovenaar en Wipneus en Pim in een bootje. 103 pagina's. De inhoud is gelijk aan die van versie 2, uitvoering 1 (zie hieronder).

Versie 2.
Op de omslag: een elfje en Wipneus. Er bestaan twee versies. Uitvoering 1 telt 101 pagina's en 31 illustraties en uitvoering 2 telt 96 pagina's en 26 illustraties. Meer over deze twee uitvoeringen
Stacks Image 44
Prins Wipneus in zijn wieg.
Stacks Image 38
Wipneus (links) en Pim gaan een stukje varen op de Sprookjeszee.
Stacks Image 55
De zwarte tovenaar Balbos.
Stacks Image 49
Pim verslaat een draak door deze in een spiegel te laten kijken.