Wipneus en Pim


Herschreven boekjes


De Wipneus en Pim-serie kent twee boekjes die zijn herschreven.

Het eerste boekje uit de serie, Prins Wipneus en zijn vriendje uit 1948, werd in 1984 opnieuw uitgebracht onder de titel Prins Wipneus en zijn vriendje Pim.

Het vijfde deel uit de serie, Waar is Prins Wipneus? uit 1952, kwam eveneens in 1984 uit in een herziene versie onder de titel Waar is Prins Wipneus gebleven?.

Een vergelijking leert dat in beide gevallen mogelijk discriminerende passages in de oorspronkelijke uitvoeringen hierbij een rol hebben gespeeld. De officiële uitleg van de uitgever hierover luidt:

Maar, in 1984 zijn er twee boekjes verschenen, die als voorletters hebben: H.B. van Wijckmade. Ra, ra, hoe zit dat nu weer? Wel, het eerste deeltje van de serie (dat heette: Prins Wipneus en zijn vriendje) en het vijfde deeltje (dat heette: Waar is Prins Wipneus?) zijn lang geleden geschreven door B. van Wijckmade. Daar stonden toen allerlei dingen in over vieze, zwarte mannetjes en kabouters die niet deugden. Toen die boekjes werden geschreven, kon je dat rustig doen, want niemand ergerde zich daaraan. Maar tegenwoordig kan dat niet meer. Als je nu zoiets schrijft, doe je aan 'rassendiscriminatie' en dat is inderdaad niet goed. Want blank betekent niet: goed - en zwart betekent niet: slecht! Er kwam toen een verzoek om deze twee boekjes te herschrijven.


Prins Wipneus en zijn vriendje  /  Prins Wipneus en zijn vriendje Pim
Waar is Prins Wipneus?  /  Waar is Prins Wipneus gebleven?