Wipneus en Pim


Waar is Prins Wipneus?
B. van Wijckmade, 1952, 78 (79) pagina's, matte omslag (eerste drukken), matglanzende omslag (latere drukken), illustraties Herman Ramaekers. Later herschreven en uitgebracht onder de titel 'Waar is prins Wipneus gebleven?'.

Dat is leuk! Gedigitaliseerd aanwezig in de Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse letteren (en daar ook als pdf te downloaden!). Waar is prins Wipneus?
Stacks Image 28

<   boekje nr. 4   |   boekje nr. 5   |   boekje nr. 6   >

Het verhaal:
Wipneus en Pim hebben winterpret in het bos. Pim stelt voor om ook de slee te gaan halen. Wipneus blijft alleen in het bos. Plotseling hoort hij gehuil. Dan vindt Wipneus een jongen die is vastgebonden aan een boom. Het is prins Robbedoes die is ontvoerd door de zwarte kabouters. De zwarte kabouters zijn in het bos op zoek naar een vos om hun slee te trekken. Wipneus probeert Robbedoes te bevrijden, maar dat lukt niet. Dan komen de zwarte kabouters terug, zetten Robbedoes in de slee en gaan op weg naar huis. Wipneus springt ongezien achter op de slee. Pim komt terug in het bos, maar kan natuurlijk Wipneus nergens vinden. Paniek in het paleis: 'Wipneus is zoek!'
Pim verkleedt zich als zwarte kabouter en volgt het spoor van de zwarte kabouters. Wipneus heeft het maar moeilijk achter op de slee van de zwarte kabouters. De reis duurt uren en Wipneus houdt het niet meer vol. Hij laat zich van de slee vallen. Op zoek naar onderdak komt Wipneus bij het huis van de reus Klonterdebonki. Klonterdebonki is erg groot, maar gelukkig ook erg vriendelijk. Zeker nadat Wipneus de reus van een zieke kies heeft afgeholpen, worden de reus en Wipneus de beste vrienden. De reus maakt voor Wipneus een zwarte kabouterpakje en Wipneus gaat op pad naar het kasteel van deze gemene kabouters. Pim is intussen ook onderweg. Pim overnacht in het bos in een holle boom. Daar blijkt een luik in te zitten en onder het luik vindt Pim een flesje toverwater. Wie ermee in aanraking komt, zal tien minuten slapen. De volgende dag komen Wipneus en Pim, allebei verkleed als zwarte kabouters en zonder dat ze het van elkaar weten, bij het kasteel van de zwarte kabouters. Wipneus heeft een toverschepje waarmee hij heel snel een tunnel onder de muur van het kasteel graaft. Wipneus vindt in het kasteel prins Robbedoes. Ze ontsnappen, maar in de verwarring komt iedereen nog in aanraking met het toverwater. Als iedereen weer wakker is, gaan ze terug naar reus Klonterdebonki. Die belooft prins Robbedoes naar huis te brengen. Wipneus en Pim keren terug naar het paleis van koning Goedhart en ... hebben weer een spannend verhaal te vertellen.
Dit verhaal is later herschreven en opnieuw uitgebracht onder de titel Waar is prins Wipneus gebleven?.
Meer over dit herschreven boekje
Stacks Image 44
Wipneus vindt de vastgebonden Prins Robbedoes.
Stacks Image 38
De zwarte kabouters hebben een vos voor hun slee gevonden.
Stacks Image 55
Wipneus en reus Klonterdebonki worden de beste vriendjes.
Stacks Image 49
Het kasteel van de zwarte kabouters waar prins Robbedoes is opgesloten.