Wipneus en Pim


Wipneus en Pim op vakantie
Stacks Image 27
B. J. van Wijckmade
1963
72 pagina's (eerste drukken), 80 pagina's (latere drukken)
Illustraties: Herman Ramaekers

<   boekje nr. 15   |   boekje nr. 16   |   boekje nr. 17   >

Het verhaal:
Wipneus en Pim zijn in mensenland om het Strekenmannetje af te leveren. Zij hebben het Strekenmannetje in Sprookjesland gevangen. Als hij in mensenland komt, verandert hij in een papegaai. Na een jaar mag hij terug naar Sprookjesland en verandert hij weer in een gewone boskabouter. Maar hoe hebben Wipneus en Pim dan het Strekenmannetje gevangen?

Dat ging zo. Op een dag kreeg koning Goedhart een brief van koning Pijpesteel. Het is in het land van Pijpesteel augustus, dus zomer, maar toch is het heel erg koud. Wipneus en Pim worden erop uit gestuurd om te kijken wat er aan de hand is. Ze gaan lopen, nemen een tentje en allemaal kampeerspullen mee. Leuk, want zo is het meteen vakantie. De eerst nacht hebben ze hun tentje opgezet in het Zwarte Bos. Maar daar loopt ook het Strekenmannetje rond. Hij trekt 's nachts de tent los en Wipneus en Pim schrikken zich een hoedje. Was dat een spook? Eerst zijn ze bang, maar ze gaan toch op zoek. En het lukt ze om het Strekenmannetje te vangen, maar helaas ontsnapt hij weer.

In het Zwarte Bos zijn ook de koopmannen Kees, Naris en hun hondje Fekkie. Ze zijn op weg naar Vijverland om oude spulletjes te verkopen. Ze besluiten om samen te reizen met Wipneus en Pim. Ze komen aan in Vijverland, maar het is daar inderdaad erg koud. Het is zomer, maar er ligt zelfs sneeuw! Alle Vijverkabouters zijn bevroren. Gelukkig hebben Kees en Naris een oude kachel bij zich. Die doen ze aan en alle kabouters ontdooien. Maar hoe kan het nu toch dat het winter is, terwijl het eigenlijk zomer zou moeten zijn? Wipneus vindt een soort gouden horloge; later blijkt dat een kompas te zijn. Ze komen dan bij het paleis van koning Kristallijn. Die is erg ziek; hij heeft het heel erg warm. Koning Kristallijn moet eigenlijk naar de Noordpool, maar hij weet de weg ernaar toe niet. Hij is zijn kompas kwijt. En dat is nu juist wat Wipneus en Pim hebben gevonden. En zo kan de koning vertrekken en hij neemt de winter mee. Alles ontdooit nu in Vijverland en alles wordt weer zoals het moet zijn. Als afscheidscadeau krijgen ze een mooie papegaaienkooi, waarmee ze op de terugweg het Strekenmannetje vangen. Bovendien vinden ze in het huis van het Strekenmannetje het Toverboek. Hier staat in hoe het Strekenmannetje te genezen is. En zo zijn we weer bij het begin van het verhaal aangeland.
Stacks Image 46
Het Strekenmannetje wordt in een papagaaienkooi naar mensenland gebracht.
Stacks Image 40
Wipneus en PIm gaan met hun kampeerspullen op pad naar Vijverland.
Stacks Image 57
Wipneus en Pim komen in het Zwarte Bos de koopmannen Kees en Naris tegen.
Stacks Image 51
Alle kabouters in Vijverland zijn stijf bevroren.