Wipneus en Pim


Prins Wipneus en Pim vieren groot feest
Stacks Image 28
A. B. van Wijckmade
1971
96 pagina's
Illustraties: Herman Ramaekers
Speciaal jubileumnummer in een afwijkend (groter) formaat.

<   boekje nr. 24   |   boekje nr. 25   |   boekje nr. 26   >

Het verhaal:
Het is weer tijd voor het grote feest dat de kabouters in Sprookjesland elk jaar houden. Maar wie weet er nog iets leuks voor het feest? De kleinste kabouter, Pietske, komt met het idee om een ballonnenwedstrijd te houden. Wie een ballon vindt, mag op het feest komen. En zo gebeurt het. De eerste die een ballon vindt, is Baas Bosje. Maar helaas, ook de heksen Flie, Floe en Flaa, die in Toverland wonen, vinden een ballon. De drie heksen gaan 's nachts naar het paleis van koning Goedhart om gemene streken uit te halen. Ze doen RKS-water in de melk. Wie ervan drinkt, gaat eerst een uur Rennen, dan een uur Kopjeduikelen en dan nog een uur Springen. Ook smeren ze de kleren van de koning en van Wipneus en Pim in waardoor ze het heel koud krijgen. En ze strooien ook nog eens groeipoeder op het grasveld, zodat weer gemaaid moet worden. Ze eten ook alle lekkere suikerbroodjes op die al klaar liggen voor het feest.

Natuurlijk is iedereen in het paleis de volgende dag in rep en roer. Maar Wipneus en Pim maken samen met de koning een plannetje om te ontdekken wie al die gemene streken heeft uitgehaald. De volgende nacht komen de heksen terug om nog meer streken uit te halen. Maar nu worden ze gevangen met behulp van de zonneparel die de kabouters ooit van Rosalinda hebben gekregen. Ook de toverballetjes van tante Boterbloem komen goed van pas om de heksen onschadelijk te maken. Als de heksen zijn verdreven kunnen de voorbereidingen voor het feest verder gaan. En dan komen de gasten. Het zijn er heel veel en sommigen komen van ver. Er is feest tot laat in de avond. De volgende dag zijn er cadeautjes voor iedereen. Er is toneelspel en een kampvuur, vuurwerk en een heerlijke taart. Tevreden vertrekt iedereen na dit geweldige feest weer naar huis.
Opmerking:
Er zijn aan dit boekje een aantal merkwaardige details op te merken. Zo is het geschreven door A.B. van Wijckmade. AB staat voor Alle Broeders, als een soort eerbetoon aan alle schrijvers van de boekjes. Het boekje is geschreven door broeder Gregorio. Een andere eigenaardigheid is dat in het verhaal de kabouters Bruno, Sjeffie, Wichard, Hennie en Sjors voorkomen. Dit zijn de schrijvers van de Wipneus en Pim boekjes.
Stacks Image 44
De heksen Flie, Flaa en Floe zijn door het dolle heen.
Stacks Image 38
De ongelukkige kabouters kunnen er niets aan doen. Ze kunnen het springen niet laten, omdat ze RKS-water hebben gedronken.
Stacks Image 55
De gasten voor het feest komen van heinde en ver, zoals de klokkenmaker Klepel-Tinus en Baas Bosbes.
Stacks Image 49
De gasten worden getrakteerd op een enorme ijstaart.