Wipneus en Pim


Wipneus en Pim redden oude Rigobert
Stacks Image 28
B. G. van Wijckmade
1983
80 pagina's
Illustraties: Joop Walenkamp

<   boekje nr. 36   |   boekje nr. 37   |   boekje nr. 38   >

Het verhaal:
Rigobertus, die ook wel Rigobert of kortweg Rigo wordt genoemd, is de oudste kabouter van Kabouterland. Vroeger was hij de chauffeur van koning Goedhart. Nu is hij te oud; zijn werk is overgenomen door de smid, Juufje. Maar ach, Rigobertus zou graag nog eens rondrijden in de mooie auto van de koning. Het lukt Rigobert op een warme zomermiddag, als iedereen ligt te slapen, er met de auto vandoor te gaan.

Rigobert is van plan om een aantal oude vrienden op te zoeken. Eerst gaat hij op weg naar Klepel-Tinus, de klokkenmaker en daarna naar kabouter Alfabet. Rigobert wil niet naar Baas Bosje, want dat is maar een nieuwsgierig ventje. Die zou onmiddellijk doorvertellen dat Rigobert met de auto pad is. Wat Rigobert echter niet weet, is dat Baas Bosje Rigobert wel met de auto heeft zien langskomen. Waar Rigobert niet op gerekend heeft, is dat de habaknol van de auto, de benzine in Kabouterland, wel eens op zou kunnen raken. En zo staat Rigobert opeens in het bos met een auto die niet meer vooruit wil. Rigobert ontmoet Kroket en Frikadel die hulp aanbieden. Ze nemen Rigobert mee naar hun huisje in de Petriberg. Wat Rigobert niet weet, is dat het twee boeven zijn. Als bij het huisje van Kroket en Frikadel zijn gekomen, sluiten ze Rigobert op.

Natuurlijk is de verdwijning van de oude Rigobert in het paleis van koning Goedhart niet onopgemerkt gebleven. Wipneus en Pim worden er op de ezel Osmund op uitgestuurd om te zoeken. En zo komen ze Baas Bosje tegen die hun vertelt van de auto met Rigobert die voorbij is gekomen. Ze zoeken verder en vinden in het bos de achtergelaten auto. Ook vinden ze sporen van de boeven en zo komen ze bij de Petriberg. Het lukt Wipneus om een beetje van een toverdrankje in de koffie van de boeven te doen. Die vallen daardoor in slaap. Zo kunnen ze oude Rigobert bevrijden. Ze spannen de ezel voor de auto met Rigobert achter het stuur en Wipneus en Pim op de ezel. Op die manier gaat de merkwaardige optocht terug naar huis, naar het paleis.
Stacks Image 44
Minister Soeki steekt als eerste zijn vinger op.
Stacks Image 38
Rigobert strekt armen en benen eens flink uit.
Stacks Image 55
Zonder bang te zijn begon oude Piet te vertellen.
Stacks Image 49
... aan elke zijkant een lang stuk touw.