Wipneus en Pim


Prins Wipneus en zijn vriendje/
Prins Wipneus en zijn vriendje Pim

Waren in 'Waar is Prins Wipneus?' zwarte kabouters de reden om het boekje te herschrijven, in dit boekje is een zwarte tovenaar de aanleiding. Op pagina 11 van de oorspronkelijke versie wordt de tovenaar Balbos opgevoerd: "Ja, die man moest wel een tovenaar zijn. Hij droeg een lang vuurrood kleed en had een geweldige vuurrode hoed op. Zijn gezicht was zwart als roet; net als een neger! Brr.. om er kippevel van te krijgen. Bons, daar stootten de bootjes tegen elkaar.'' De vetgedrukte passage ontbreekt in de nieuwe versie. Het gaat dus om een zwarte tovenaar. Het 'herschrijven' heeft hier alleen betekend dat de toevoegingen 'zwart' zijn verwijderd. Ook de lievelingskleur van de tovenaar, zwart, is veranderd, en wel in geel. Ook de zwarte matrozen die nog ergens worden opgevoerd, zijn gewijzigd in blanke matrozen. Verder zijn alleen maar wat kleine tekstuele wijzigingen doorgevoerd. De uitgever heeft bovendien de gelegenheid aangegrepen om het boekje van nieuwe tekeningen te voorzien. De plaatjes van H. Ramaekers in de eerste versie zijn in de tweede versie vervangen door tekeningen van J. Walenkamp. De zwarte tovenaar is daarbij uiteraard veranderd in een blanke tovenaar.

Voorbeelden van discriminerende tekeningen


Op een rijtje in volgorde van verschijnen:

Versie 1. Prins Wipneus en zijn vriendje door B. van Wijckmade. Op de omslag: zwarte tovenaar en Wipneus en Pim in een bootje. 103 pagina's. De inhoud is gelijk aan die van versie 2, uitvoering 1 (zie hieronder).

Versie 2. Prins Wipneus en zijn vriendje door B. van Wijckmade. Op de omslag: een elfje en Wipneus. Er bestaan twee versies. Uitvoering 1 telt 101 pagina's en 31 illustraties en uitvoering 2 telt 96 pagina's en 26 illustraties. Meer over deze twee uitvoeringen

Versie 3. Prins Wipneus en zijn vriendje Pim door H.B. van Wijckmade. Op de omslag: Wipneus en een draak. Deze versie heeft 72 pagina's.
Stacks Image 12
Versie 1
Stacks Image 17
Versie 2
Stacks Image 6
Versie 3