Wipneus en Pim


De avonturen van Timmie en Tommie
Stacks Image 6
Het boekje De avonturen van Timmie en Tommie verscheen in 1958 als onderdeel van de Zonnehuisjes-serie. Het boekje is geschreven door B. van Wijckmade, telt 84 pagina's en is voor '8-11 jarigen'.

Het boekje Wipneus en Pim helpen dokter Knippeling kwam uit in 1970. Het is geschreven door B.G. van Wijckmade (= broeder Gregorio), telt 80 pagina's en is voor '8 jaar en ouder'. Beide boekjes zijn geïllustreerd door H. Ramaekers.

De overeenkomsten tussen de verhalen in beide boekjes zijn opvallend. Timmie en Tommie in het ene boekje zijn Wipneus en Pim in het andere. Het verhaal gaat over een heks die kostbare zaadjes van de kabouters steelt. Onze helden gaan op zoek naar de heks om de zaadjes te bemachtigen. Zo komen daarbij langs de kolenkabouters, van wie ze toverkooltjes krijgen. En ze komen langs de elfjes, van wie ze een gouden toversleuteltje krijgen. Uiteraard komt dit allemaal van pas in het vervolg. Na wat angstige gebeurtenissen lukt het de kabouters om de heks te verslaan, ze vinden en passant nog een opgesloten prins en vinden natuurlijk de gestolen zaadjes.

Het enige opvallende verschil is dat het deel over Genserik de tovenaar in 'De avonturen van Timmie en Tommie' in 'Wipneus en Pim helpen dokter Knippeling' ontbreekt. Maar verder? Het is hetzelfde verhaal met over grote delen zelfs exact dezelfde tekst. Er zijn verschillen, maar die zijn niet zo erg groot. We hebben er een aantal op een rijtje gezet.

Er is nog wel wat gekuist. Ergens is bij Timmie en Tommie sprake van het woord 'nikker': 'Wa-wa-wat?', stotterde Timmie eindelijk, 'ben ik dat? Ik lijk wel een nikker.' Bij Wipneus en Pim is dat geworden: 'Ben ik dat dat?' stotterde het prinsje. Het was bijna niet te gloven. Wipneus was bijna net zo zwart als de kleine mijnwerkertjes.

Hoofdpersonen: Timmie en Tommie/Wipneus en Pim
Verhaalt draait om: Gouden Zonnedauw/Blauwe viool
Koning van de kolenkabouters: Charbon/Sjarbon
De gevangen prins: Gustaaf/Osvaldo
De heks: de heks/Kroepoek

De afbeeldingen zijn hertekend, maar lijken bij Wipneus en Pim wel erg op die bij Timmie en Tommie. Maar ja, het was dan ook dezelfde tekenaar. En de schrijver, broeder Gregorio, heeft met dit deel wel erg gemakkelijk werk gehad.
Hieronder een vergelijking van een aantal tekeningen. Links steeds de tekening uit De avonturen van Timmie en Tommie en rechts de overeenkomstige tekening uit Wipneus en Pim helpen dokter Knippeling.
Stacks Image 24
'een vrouw op een bezemsteel'
Stacks Image 18
'Een vrouw op een bezemsteel'
Stacks Image 36
'In dit zakje zit slaappoeder'
Stacks Image 30
'Kijk hier! In dit zakje zit slaappoeder'
Stacks Image 48
'Timmie reed voorop, Tommie vlak er achter'
Stacks Image 42
'Tjonge, tonge, wat ging dat lekker'
Stacks Image 60
'Ze vlogen over de sneeuw'
Stacks Image 54
'Pijlsnel vloog het tweetal over de bevroren rivier'